DOLAR 34,2217 -0.07%
EURO 37,4863 -0.45%
ALTIN 2.870,48-0,55
BITCOIN %
İstanbul
°

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

adana haber - agrı haber - haber ajansı - akdag haber - akit tv haber - almanya haber - ana haber bülteni - news haber - ankara haber - arabistan haber - asayiş haber - spor haber - ataköy haber - avrupa gazetesi - avustralya haber - aybastı haber - azerbaycan haber - bağdat haber - bartın haber - başakşehir haber - basın bülten - batum haber - bayburt haber - beykent haber - bilişim haber - boomerang haber - çankırı haber - cnbc haber - cnn haber - dobra haber - doğuş gazetesi - dolunay haber - doruk haber - dünya haber merkezi - ermenistan haber - flash haber - fox haber - fox tv haber - fransa haber - gazete gündem - gaziantep haber - gaziantep haber - giresun haber - global bülten - gümüşhane haber - gümüşhane manşet/a> - gürcistan haber - haber28 haber - 365 haber - 365tv haber - haber60 haber - haber ajansı - haber aktif - best haber - birgün haber - objektif haber - haber özetleri - sizin haber - hakkari haber - hep haber - ığdır haber - ılgın haber - ingiltere haber - internet haber - iskenderun haber - istihbarat haber - kadının sesi haber - kanada haber - kanal24 haber - kanal7 haber - kanal a haber - kanal t haber - kapsam haber - karadeniz haber - karamürsel haber - kazakistan haber - kent haber - kıbrıs haber - kıbrıs tv haber - küçükçekmece haber - maçka haber - madtv haber - magazinpress haber - makedonia haber - malatya haber - megachannel haber - merkez ana haber - muş haber - olay tv haber - öncü haber - özbekistan haber - özgür haber - özlem haber - parti haber - pause haber - polis haber - samsun gazete haber - sandıklı haber - seçim haber - sendika haber - show haber - show tv haber - sivil haber - star tv haber - suriye haber - tatil haber - teşkilat haber - tokat gazete haber - trt1 haber - türkistan haber - tv5 haber - tvnet haber - ultra haber - ulusal bülten haber - ulusal kanal haber - vatan haber - uluslararası haber - yerel bülten haber - yeryüzü haber - zaman haber - adalet haber - adana gündem haber - alem haber - aliağa haber - amasya haber - anadolu manşet haber - ankara güncel haber - antalya haber - antep gazetesi haber - askeri haber - aydın haber - bağcılar haber - basın haber - beylikdüzü haber - beypazarı haber - beyşehir haber - bodrum haber - bomba haber - bozkır haber - cep haber - çeşme haber - denizli gündem haber - doğubeyazıt haber -elbistan haber - erzurum gündem haber - evrensel haber - evrim haber - gaziantep bülten haber - girişim haber - gölbaşı haber - 365 haber - 44 haber - 73 haber - 77 haber - aksiyon haber - arşiv haber - bir haber - channel haber - karadeniz haber - özet haber - port haber - sosyal haber - haber yazıyo - haber yelkeni - hemen haber - istanbul haber - istanbul son haber - kandıra haber - kars manşet haber - kayseri manşet haber - magazin tv haber - merzifon haber - nesil haber - news haber - onay haber - ordu manşet haber - şafak haber - samsun manşet haber - sarıyer haber - sarıyer son haber - sky haber - tarım haber - taşova haber - trabzon manşet haber - video haber - yükseliş haber - zafer haber - küre haber - haber - haber - anadolu haber - antakya haber - çarşamba haber - aksiyon haber - haber turu - ulusal haber - internet gazetesi haber - millet gazetesi haber" - moda haber -organik haber -smart haber -terme haber - zara haber
sponsor reklam
Bayramda aşırı et tüketimi sindirim problemlerine yol açıyor
60 okunma

Bayramda aşırı et tüketimi sindirim problemlerine yol açıyor

ABONE OL
13 Temmuz 2024 00:33
Bayramda aşırı et tüketimi sindirim problemlerine yol açıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Asya Naz Al, Kurban Bayramı‘nda aşırı et tüketiminin sindirim problemlerine neden olabileceğini belirterek, “Bazı besinler ve alışkanlıklar sindirim sağlığını korumaya yardımcı olabilir. Öncelikle, yeterli lif alımı sindirim sisteminin düzgün çalışmasına katkı sağlar. Bu nedenle, tam tahıllar, sebzeler, meyveler ve baklagiller gibi lif açısından zengin gıdaları diyete dahil etmek önemlidir.” dedi.

AA muhabirine açıklamada bulunan Al, Kurban Bayramı boyunca et tüketimi ve saklama koşulları hakkında dikkat edilmesi gerekenlere ilişkin uyarılarda bulundu.

Al, dengeli bir beslenme programı içinde etin yanında sebze, tahıl gibi diğer besinlerin de tüketilmesine özen gösterilmesi gerektiğini ifade ederek, et tüketirken bol su içmenin sindirim sistemini desteklediğini dile getirdi.

Etin yanında tüketilebilecek sağlıklı alternatiflere sebzeler, tahıllar ve baklagil gruplarının örnek verilebileceğini aktaran Al, şöyle devam etti:

“Bol yeşillikli, zeytinyağı ve limon suyu ile yapılmış ve domates, salatalık, biber gibi sebzelerle zenginleştirilmiş bir salata, et yemeğinizin yanında harika bir tamamlayıcı olabilir. Ayrıca, sağlıklı tahıllar arasında bulgur pilavı, esmer pirinç, kepekli makarna veya kinoa gibi seçenekler bulunmaktadır. Bu tahıllar lif sağlar ve et yemeğinizle dengeli bir öğün oluşturabilir. Sebzelerle yapılan çeşitli yemekler de tercih edilebilir, ızgara sebzeler, sebzeli güveç, sebzeli omlet veya sebzeli bir çorba gibi seçenekler, et yemeğinizin yanında sağlıklı bir seçenek olabilir. Bunların yanı sıra, yoğurt gibi kalsiyum ve probiyotik açısından zengin bir yan yiyecek veya fermente gıdaların, sindirimi destekleyerek et yemeğiyle birlikte denge sağlayabilir.”

Al, Kurban Bayramı’nda aşırı et tüketiminin sindirim problemlerine neden olabileceğini kaydederek, “Bazı besinler ve alışkanlıklar sindirim sağlığını korumaya yardımcı olabilir. Öncelikle, yeterli lif alımı sindirim sisteminin düzgün çalışmasına katkı sağlar. Bu nedenle, tam tahıllar, sebzeler, meyveler ve baklagiller gibi lif açısından zengin gıdaları diyete dahil etmek önemlidir.” ifadelerini kullandı.

Kurban etinin saklanmasının önemli olduğunu, kurbanın kesildikten sonra etin hemen buzdolabına konulması ve 4 santigrat derecenin altında muhafaza edilmesi gerektiğini söyleyen Al, “Etle çalışırken hijyen kurallarına dikkat etmek, elleri sık sık yıkamak ve etle diğer gıdalar arasında kontaminasyonu önlemek için ayrı kesme tahtaları kullanmak gereklidir. İyi pişirilmiş etlerin tüketilmesi önemlidir çünkü iyi pişmiş et, zararlı bakterilerin öldürülmesine yardımcı olur.” diye konuştu.

Al, eti doğru şekilde saklayarak tazeliğinin korunması gerektiğini vurgulayarak, “Eti buzdolabının alt raflarında uygun sıcaklıkta saklamak ve çapraz bulaşmayı önlemek için kapalı poşetler veya saklama kapları kullanmak önemli. Ayrıca, eti mümkün olan en kısa sürede tüketmeye özen gösterilmeli veya taze kalmasını sağlamak için dondurarak saklanmalı.” dedi.

“Probiyotikler de sindirim sağlığınızı iyileştirebilir”

Yeterli miktarda su içmenin, sindirim sisteminin düzgün çalışmasını destekleyeceğini dile getiren Al, “Günde en az 8 bardak su içmeye özen gösterin ve özellikle et yediğinizde bol su tüketin. Su içmek aynı zamanda tokluk hissi sağlar ve aşırı yeme isteğini azaltabilir, özellikle yemeklerden önce su içmek, daha az yemek yemenize yardımcı olabilir. Probiyotikler de sindirim sağlığınızı iyileştirebilir. Yoğurt, kefir, turşu ve fermente gıdalar gibi probiyotik içeren gıdaları tüketmek sindirim sistemi için faydalı olabilir. Dengeli bir beslenme, sindirim sisteminin düzgün çalışmasını destekler. Çeşitli gıdaları tüketerek protein, karbonhidrat, sağlıklı yağlar, vitaminler ve mineraller açısından dengeli bir beslenme sağlamak önemlidir.” ifadelerini kullandı.

Asya Naz Al, bayram süresince düzenli olarak egzersiz yapmanın fazladan kalori yakmaya ve kilo kontrolü sağlamaya yardımcı olacağını söyledi.

Tatlı tüketimini azaltmak, porsiyon kontrolü yapmak ve daha sağlıklı alternatiflere yönelmenin kilo yönetimine katkı sağlayabildiğini aktaran Al, “Yeterli uyku almak, metabolizmanızı dengelemeye yardımcı olabilir. Stresi yönetmek de önemlidir, stres, aşırı yeme isteğini artırabilir ve kilo kontrolünü zorlaştırabilir. Bu ipuçlarını takip ederek, bayram boyunca sağlıklı kilo yönetimi sağlayabilir ve dengeyi koruyabilirsiniz.” önerisinde bulundu.

Al, et tüketiminin sağlık üzerindeki etkilerinin çeşitli faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebileceğini söyledi.

Al, sözlerini şöyle tamamladı:

“Özellikle kırmızı etin aşırı tüketimi, doymuş yağ ve kolesterol içeriği yüksek olduğu için kalp hastalığı riskini artırabilir. Ancak düşük yağ içeriğine sahip etlerin, özellikle tavuk ve balığın tüketimi kalp sağlığını olumlu etkileyebilir. Kolesterol düzeylerini artırabileceği için kırmızı etin tüketimi, yüksek kolesterol seviyelerine sahip bireyler için sınırlı olmalı veya alternatifler tercih edilmelidir. Aşırı et tüketimi sindirim sorunlarına neden olabilirken, dengeli bir şekilde et tüketimi sindirim sağlığını destekleyebilir.”

Kaynak: AA / Sağlık

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
Full HD Film izleerzurum escortdedektifcasibomdeneme bonusu veren sitelerhukuk forumDeneme bonusu veren sitelereryaman escorterzurum escortankara escortİzmit EscortTrade Smart Güvenilireryaman escorterotik shopEsenyurt EscortDeneme bonusu veren sitelerporno film izle
deneme bonusu veren siteler online bahis ve casino platformlarının yeni kullanıcılara sunduğu bir teşvik türüdür. Bu bonuslar, kullanıcılara gerçek para yatırmadan oyunları ve platformu deneme fırsatı sunar.
bahis siteleri spor tutkunları için kazançlı bir platformdur. Kullanıcılar, futbol, basketbol, tenis gibi branşlarda bahis yapabilir. Güvenilir bahis siteleri, lisanslı ve kullanıcı dostu arayüzleriyle öne çıkar. Promosyonlar ve bonuslar, bahis sitelerini cazip kılar.
deneme bonusu veren siteler